Monday, August 28, 2006

Leuven Sky





27-8-2006, visit leuven ;-)
http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=2721

11 comments:

  1. Der stond precies een stevig windje...
    Wat hangt daar nu feitelijk in dien boom?

    ReplyDelete
  2. 't is een meiboom en er hangt een ring om/in met rode en witte linten eromheen. Het schijnt een traditie te zijn die teruggaat op het jatten van een meiboom uit Brussel door de Leuvenaars...

    ReplyDelete
  3. De Meyboom - De 'echte' of toch niet?

    Over de MEYBOOM bestaan er tal van versies historisch of niet, betreffende het ontstaan van de twist tussen de residentie-hoofdstad Brussel en de Brabantse hoofdstad Leuven. Deze ruzie zou als gevolg hebben dat Brussel de Meyboom mocht planten op 9 augustus, vooravond van de naamdag van St. Laurentius, vóór 17.00 u. Indien dit niet zou lukken zou dit recht overgaan naar Leuven.

    In de meeste verhalen zit wellicht meer journalistenfantasie dan echte volkse overlevering.

    Was het een voorrecht aan de Brusselaars toegekend door Jan III als gevolg van een overwinning op Leuven? Was het het gevolg van een gevecht op een trouwpartij op Sint Laurentius tussen een Leuvense jongen en een Brussels meisje? Overvielen de Leuvenaars een Brussels trouwfeest en won de Sint Laurentiusgilde? Was het de naijver en het getwist tussen Leuvenaars en Brusselaars over het optrekken van de erewacht voor de hertogelijke veldtent?

    Brussel laat haar oorsprong teruggaan tot 1308 met de overwinning van de Brusselaars op de Leuvenaars in het Pachecokwartier, maar in de archieven vindt pas informatie in 1597 over een eerste Meyboomplanting in augustus en in 1839 informatie over het eerste Meyboomfeest met stoet.

    Historisch is wel het ontvreemden door de Leuvenaars van de Meyboom in Brussel op 9 augustus 1939 en het planten ervan op de Grote Markt te Leuven. Dit feit wordt erkend door de Brusselaars, maar volgens hen recupereerden zij de boom aan de grens van Leuven. Wat een leugen! Her verhaal van deze kaping wordt ongeveer juist verhaald in 'Loven' Ie jg./nr.3 (pag.8-9). Uit een interview van R. Hambrouck uit 1949 (dus 10 jaar na de feiten) met de heren De Backer en Lenertz kon meer vernomen worden. De expeditie op 9.8.1939 bestond uit 2 wagens, 1 tractor en o.a. buiten De Backer en Pierre Lenertz ook volgende Leuvenaars: Georges Geweldt, R. Gemoets, Louis Penninckx, Françis Bollen, Charel Raets, Henri Gillis, Alb. Hebbelynck. Het titanische gevecht tussen de twee extra zwaargewichten 'Dikke Pie' (Pierre Lenertz) en 'Rik de Klopper' (H. Gillis), om de Brusselaars af te leiden, plaatsvond op het Koningsplein rond 14.30 u. In Brussel werd die dag in allerijl een Meyboompje (treurwilgje?) geplant dat men vond op een braakterrein van de Noord-Zuidverbindingswerken. De gekaapte 'echte' Meyboom geraakte op de Grote Markt te Leuven, doch werd daar in beslag genomen door de politie. Hij werd dan de dag daarna op de Grote MArkt geplant na akkoord van het stadsbestuur. Op 9 augustus werd echter een Meyboom geplant voor het café van Gillis.

    Deze activiteit zou ook verder plaatsvinden tijdens de oorlogsjaren. De Leuvense Romanuskring plante hem in 1945 op de Grote Markt na een historische stoet, in 1946 werd hij geplant op het Quinten Metsysplein, in 1947 op de Vismarkt, in 1948 op het Damiaanplein en in 1949 terug op de Grote Markt.

    Dan werd het stil rond het Meyboomgebeuren tot in 1960 op initiatief van VVV-Leuven en het stadsbestuur Reuzegom, onder de vorm van een Gildefeest; de boom opnieuw zou planten. In 1961 werd het feest nog eens herhaald met medewerking van de Mannen van 1911 en 1921.

    Opnieuw kwam er een pauze in dit folkloristisch gebeuren. Wie plantte nu de ‘echte’? Wellicht Brussel gezien het wegvallen van de traditie.

    In 1974 werd te Leuven, in het geheim, een plan uitgedacht om de Brusselaars hun Meyboom te ontfutselen en opnieuw te Leuven de ‘echte’ Meyboom te planten. Frans Breckpot lid van de Mannen van 1929 en tevens Prins Carnaval van Loven wilde een stunt uithalen. De Meyboom zou terug naar Leuven komen!

    Dank zij diverse contacten kwam men te weten, twee Leuvenaars waren aanwezig als persfotografen, welke boom in het Ter Kamerenbos uitgekozen werd voor het feest op 9 augustus 1974. Het was een stoere berk van 15 m. hoog. Het zou echter niet deze gekozen boom zijn die de Brusselaars in hun optocht ronddroegen. Op 9 augustus enkele minuten na middernacht, want de boom mag slechts geveld word

    ReplyDelete
  4. Ah alle info! er hing wel een briefje op de boom maar daar kon ni alles op blijkbaar ;-)

    ReplyDelete
  5. Wonderful,I love that you have your world,your atmosphere...your three.....your mask by the way .....X

    ReplyDelete
  6. Beautiful mood in this pic... will you take me HERE when I visit Belgium? lol

    ReplyDelete
  7. You're free to visit Leuven anytime but I cannot promise the tree will still be there ;-)

    ReplyDelete
  8. once the students will start to arrive again in leuven, I fear the tree will be demolished or abducted after a heavy night out :-)

    ReplyDelete
  9. Das juist, ik heb dat op het nieuws gezien ... van dien meiboom ...
    ;-))

    ReplyDelete